tiistai 10. maaliskuuta 2020

Morsiussidontaa

Maaliskuussa ollaan tiiviiseen tahtiin opiskeltu erilaisia tekniikoita, paljon asiaa on tullut joka päivä ja sivujen päivittäminen on jäänyt. Tällä viikolla on viimeiset sidontatunnit ja sitten se on siinä. - Näyttöä vaille valmis. Näyttö on vasta toukokuun alussa, joten menen harjoittelemaan tuttuun kukkakauppaan Kukkakamari Elsiin ja samalla mietin millaisen jutun teen näyttökokeeseen. Koska kyseessä on sidontakokonaisuuksien näyttö niin sen pitää olla mietitty kokonaisuus jonkun teeman ympärille. Onneksi tässä on aikaa sitä pohtia.

Kimppujen tekoon opittiin rakenteiden käyttö. Ensimmäisenä tehtiin konstruktio kimppu. Työ alkoi pajusta konstruktion eli risuhässäkän tekemisellä. Sitten pujotettiin kukkia siihen spiraaliin. Konstruktion etu on ettei välivihreitä tarvita ja kun jättää rakennetta näkyviin niin siitä tulee aika kiva erilainen kimppu.
En ollut tyytyväinen oman kimppuni kukkiin sillä jälleen kerran materiaalia oli aika vähän tarjolla ja sekään ei ollut ihan tuoretta. Mutta näissä onkin pääasia oppia idea, jäi kyllä harmittamaan. Saatiin kotiin mukaan tuo konstruktio pohja, joten pitänee kokeilla joitakin muita kukkia.

Valmis pajurakenne.

Sivusta näkee miten kukat on pujotettu spiraaliin rakenteen läpi.


Tämän jälkeen tehtiin puunoksista toinen konstruktio eli rakenne. Tässä nipussa oli noin 30 eripituista keppiä, jotka sidottiin kuminauhalla kahdesta kohtaa kiinni pystysuoraksi nipuksi. Siihen lisättiin kukat ja siitä tuli paralleelinen kimppu. Tämän tekemisestä pidin enemmän kun tuosta konstruktiokimpusta. Ehkä tähän vaikuttaa se, että olen viime aikoina ollut kovasti innoissani ikebanasta ja sen pelkistetystä muodosta. Tämä oli mielestäni varsin onnistunut.Seuraavaksi siirryttiin morsiuskimppujen pariin. Tehtiin perinteinen valmiiseen kahvaan sienitekniikalla tehtävä kimppu sekä omiin varsiin ns. katkaistun varren tekniikalla. Samalla opiskeltiin erilaisia kukkien tukilangoistus tapoja. Näistä kahdesta olen tyytyväinen kahvaan tehtyyn kimppuun, mielestäni siinä on ilmavuutta, kauniit värit ja hyvä muoto. Morsiuskimpun tekemiseen liittyy monta työvaihetta, jotka tulee tehdä huolella jotta lopputulos on kaunis ja huoliteltu. Siispä hiukan hämmästyttääkin netissä olevat DYI morsiuskimppu ohjeet. Varmaan niilläkin saa kimpun aikaiseksi, ehkä ei kuitenkaan niin kaunista ja kestävää kuin ammattilaisen tekemänä. Jotenkin sitä kuvittelee itse, että kun kerran haluaa panostaa niin paljon että haluaa morsiuskimpun, niin teettäisi sen ammattilaisella. - Esimerkiksi kahvan päällystämisen työvaiheet: ensinä kukkateipillä päällystäminen, sitten siihen liimataaan paperia paksuntamaan kahvaa. Sitten jälleen kukkateipillä koko varsi ja lopuksi päällystetään kahvan pää nauhapalalla ja kiinnitetään nauha kahvaan. Koko ajan tulee olla tarkka, että teippi ja nauha kierretään tasaisilla kierteillä ja missään vaiheessa ei tule epätasaisuuksia eikä liimaa tai muuta tekniikkaa näy.- Jokainen toki tekee omat valintansa, mutta jos miettii mikä morsiuskimpuissa maksaa niin se on työ. Kokenutkaan tekijä ei hetkessä morsiuskimppua tee.

Ensin tehtiin kädensijasta paksumpi ja päällystettiin lopuksi kauniilla nauhalla..


Seuraavaksi tehtiin mansettilehdet ja peitettiin alapuolen muovi kauniisti lehdillä.
Tässä kuvassa näkyy teline johon kimppu on kiinnitetty. Siinä oli kätevä sitä työstää ja pyörittää.


Kimpun teema on metsäinen morsian, männyn havut ja vihreä-valkoinen värimaailma tuo metsän mieleen.Seuraavaksi tehtiin morsiuskimppu omiin varsiin. Tässä aikaa vei kukkien langoistus ja koska - taas! - välivihreät oli lähes loppu niin kimpun tekeminen kauniiseen muotoon oli haastavaa. Tulin oikein pahalle tuulelle kun ei ollut mahdollista tehdä niin hyvin kun olisi halunnut. Siksipä tästä kimpusta vain yksi kuva, josta lähinnä saa ideaa väreistä. Halusin tähän valita vähän räväkämmät värit. Tämä voisi olla vaikka syysmorsiammen kimppu. Katkaistujen varsien tekniikan idea on siinä, että sillä saadaan todella kaunis puolipallon muotoinen ja runsas kimppu ilman että kädensijasta tulee liian paksu morsiamen käteen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti